fbpx

Den amerikanska regeringen har anklagat kryptobörsen KuCoin och två grundare för att ha brutit mot lagar mot penningtvätt.

KuCoin-grundarna Chun Gan och Ke Tang anklagades för ett fall av konspiration för att bryta mot US Bank Secrecy Act och ett fall av konspiration för att driva en olicensierad penningöverföringsverksamhet. Ingen av dem har gripits, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

”Som dagens åtal hävdar, försökte KuCoin och dess grundare medvetet dölja det faktum att ett stort antal amerikanska användare handlade på KuCoins plattform”, sade den amerikanska advokaten Damian Williams i ett uttalande.

Genom att gå utanför AML-policyn, hävdade DOJ, kunde KuCoin överföra mer än 4 miljarder dollar av ”misstänkta och kriminella medel” och fick 5 miljarder dollar från att verka ”i skuggan av finansmarknaderna.”

DOJ sade att KuCoin, Gan och Tang ”jakande försökte dölja existensen av KuCoins amerikanska kunder för att få det att se ut som om KuCoin var undantaget från US AML och KYC [känn-din-kund]-krav.”

Amerikanska kunder påstås ”aktivt förhindras” från att identifiera sig när de öppnade konton.

”Faktiskt, fram till åtminstone juli 2023, krävde KuCoin inte att kunderna skulle tillhandahålla någon identifieringsinformation. Det var först i juli 2023, efter att KuCoin underrättades om en federal brottsutredning av dess verksamhet, som KuCoin för sent antog ett KYC-program för nya kunder, säger DOJ.