fbpx

Tether

Tether är just nu världens tredje största kryptovaluta. Nedan beskriver vi hur Tether skiljer sig från andra kryptovalutor, historik med mera.

Tether är inte en valuta att investera i med förhoppning om hög avkastning. Den är nämligen knuten till den amerikanska dollarn och följer i stort sett dess utveckling. Det betyder USDT (USD-Tether) är värd 1 USD. Dess grundfunktion är att ha en stabil växelkurs och vara enkel att överföra mellan olika handelsplatser och wallets.

Det finns även Tether knutna till andra valutor (Euro) men i denna text är fokus på USDT eftersom den används mest. Funktionen är däremot exakt lika.

Tether har en säkerhet

I motsats till många andra kryptovalutor så är tanken att det alltid skall finnas en säkerhet som garanterar värdet på kryptovalutan Tether. Om det exempelvis finns 100 miljoner USD-T så ska det alltså finnas samma summa i USD sparade. I och med detta kan de som vill sälja av sina Tether få motsvarande summa i USD.

Då detta är grunden så skall nya Tether endast skapas när det kommer in mer kapital i systemet. Med andra ord när större investerare sätter in pengar via Tethers hemsida och sedan (till stor sannolikhet) för över de tokens som då ges ut till en handelsplats för att köpa krypto.

Tether Historia

De första Tether-tokens skapades av bolaget Tether Limited i november 2015. Företaget har sitt huvudkontor i Hong Kong men har även kontor i USA. Grundidén var från starten att skapa en stabil kryptovaluta som var lätt att skicka mellan olika handelsplatser. Idén var däremot inte helt ny då det redan 2012 gick att läsa om denna funktion i Mastercoin Whitepaper författat av J.R Willett. Tether skapades på Bitcoins blockkedja genom Omni Layer protokollet.

På grund av dess funktion och stabilitet blev den snabbt populär, inte minst bland day traders, och i februari 2018 låg den kring 15:e plats gällande världens största kryptovalutor. Detta med en marketcap på 2 miljarder USD. Just i detta nu har Tether avancerat till att vara världens tredje största kryptovaluta.

Funktion och fördelar med Tether
Med Tether blir vägen in till kryptomarknaden lättare och billigare än om man måste använda en exchange så som exempelvis Crypto.com, Binance, eToro etcetera. Fiat sätts in via deras webbplats och detta kapital håller sedan Tether Limited. Istället får man deras token, Tether, som lätt kan skickas till olika handelsplatser, wallets osv. där fiatvaluta inte kan sättas in.

Tether kan ses som en brygga mellan fiatvalutor och kryptovalutor.

Stabilitet på kryptomarknaden

På många handelsplatser sker enbart byten/handel med kryptovalutor i par och någon växling mot fiat är inte möjlig. Här kan exempelvis Binance och Bitfinex nämnas. Har du kapital i kryptovalutor på någon av dessa handelsplatser kan du inte snabbt växla dem mot fiat i händelse av ett kursfall. Det enda du kan göra är att växla mot Bitcoin, Ether m.m. för att sedan skicka till Gdax eller annan handelsplats där de kan säljas mot fiat. En relativt krånglig väg för att ”säkra” vinster eller minimera förluster.

Med Tether skapas en annan lösning. Exempelvis har eToro Tether i sitt utbud och vill du sälja av ditt innehav av en kryptovaluta och inte placera detta i en annan kan det vara stabilare att köpa Tether. Den vanligaste, USDT, är ju knuten till en dollar och kommer därmed inte att påverkas negativt när kryptomarknaden faller. I tillfällen då det varit kraftiga ras på kryptomarknaden har till och med köpkursen varit något öre högre än gällande USD-kurs. Detta eftersom efterfrågan varit så hög.

Tether skapar därmed en stabilitet som efterfrågas på en marknad med mycket hög volatilitet.

Kryptovaluta med fast växelkurs

Om du lånar ut 0,1 Ether till en vän och vännen ska återbetala inom någon månad – hur mycket ska då återbetalas? Är det 0,1 Ether eller den summa som detta motsvarande i fiat vid utlåningstillfället? Genom att istället göra betalningar i Tether kan man vara säker på att få exakt (eller mycket nära) den summa som önskas. En stabil kryptovaluta som kan användas vid betalningar där man inte vill bli påverkad av en instabil växelkurs.

Enkla Uttag
Sista steget i kedjan är att Tether skickas tillbaka till deras webbplats och att växling sker mot USD. Däremot ska direkt påpekas att Tether hittills bara accepterat mycket stora insättningar och uttag. Det är alltså inte en väg för småspararen att använda. Vid uttag skall Tether Limitied förstöra de inväxlade tokens så att antalet alltid speglar storleken på säkerheten.

LÄS OCKSÅ: Kryptovalutor – läs på om Bitcoin, Ethereum, Libra med flera kryptovalutor.