fbpx

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (DOGE) är en kryptovaluta som skapades redan 2013. Den utvecklades av Billy Markus och Jackson Palmer, som initialt gjorde det som ett skämt, inspirerat av ”doge”-memen som var populär på den tiden, föreställande en Shiba Inu hund.

Efter en tid bestämde sig så Jackson Palmer för att lämna Doge projektet då han trodde att det inte hade någon framtid och att skämtet hade blivit gammalt. Men myntet blev som många vet en kryptofavorit, speciellt i början av 2021 då Teslas vd Elon Musk tweetade och gjorde att priset för kryptovalutan steg högre än någonsin. Ett tag i våras var Dogecoin världens tredje största Kryptovaluta på grund av Musks positiva inlägg.

Varför uppfanns Dogecoin?

Som redan nämnts härstammar Dogecoin som kryptovaluta som till en början var ett skämt. Dess skapare tyckte att det skulle vara roligt att skapa ett mynt baserat på en meme. Inspirerade av både Doge-meme och kryptovalutavärlden ville Markus och Palmer skapa en peer-to-peer (P2P) digital valuta som kunde nå ett större antal människor än Bitcoin.

Vid den tiden (december 2013) var Bitcoin – och faktiskt hela kryptomarknaden – i princip okänd, mestadels använd av utvecklare, onlinebrottslingar och nördar. Sektorns korta historia var redan fläckad på grund av dess kopplingar till cyberbrottslingar, anklagelser om penningtvätt, skatteflykt och liknande. Dessutom avsåg Bitcoins skapare att använda kryptovalutor för att ta makten från bankerna – detta gjorde såklart inte kryptosektorn speciellt populär bland finansinstitut.

Palmer och Markus bestämde sig för att göra ett mynt som skulle ge humor och lättsamhet till den kontroversiella kryptoindustrin, men också för att se till att det skulle distansera sig från kontroversiella mynt. Och så, den 6 december 2013, föddes Dogecoin. Ordet spreds snabbt, trots kryptosektorns lilla storlek vid den tiden, och DOGE hade redan över en miljon besökare under sin första månad.

  • Köp Dogecoin till 0,1% avgift på världens bästa kryptobörs BingX utan KYC

DOGECOIN KURSEN

Följ Dogecoin kursen live här. Välj utvecklingen över senaste dygnet/veckan eller flera månader.

Dogecoin Kursen

Följ DOGECOIN VALUTA kursen här

Värt att notera att Elon Musk, den näst rikaste personen i världen i skrivande stund (Augusti 2021) är ett stort fan av Dogecoin.

Hur fungerar Dogecoin & vilken teknik ligger bakom?

Dogecoins mekanik är baserad på Litecoin, som var en av de tidigaste ”altcoins”, ofta känd som ”silvret till Bitcoins guld”. DOGE använder Proof-of-Work-teknik, vilket innebär att den kan skapas, minas ungefär som BTC och LTC.

Men till skillnad från Bitcoin och Litecoin, vars tillgångar är begränsade till 21 miljoner respektive 84 miljoner, har DOGE inte en maximal tillgång och mining kan ske på obestämd tid. I skrivande stund har Dogecoin 129 miljarder mynt i omlopp, medan LTC bara har 66,7 miljoner mynt och Bitcoin har 18,6 miljoner.

Dogecoin är inte en smart kontraktsplattform, så den har inte dApps, DeFi-protokoll och andra avancerade funktioner. Dess främsta fördelar är att det är billigt och snabbt, och det är ett populärt val för att överföra pengar mellan börser, eftersom den har mycket låga avgifter – mycket lägre än Bitcoin eller Ethereum.

Men eftersom även ”knasiga” pengar fortfarande är pengar, har Dogecoins följarskara hittat många användningsområden för deras kryptovaluta. Naturligtvis kan DOGE alltid användas för handel och investeringar, som alla andra kryptovalutor, men i januari 2014 kom DOGE också in i välgörenhet, med samhället som samlade in $30,000 i DOGE för det jamaicanska bobsled laget, för att skicka det till det årets vinter OS. De samlade också in $32,000 för att förse Kenya med rent vatten. Detta har fått många att förstå att Dogecoins följarskara är en av dess starkaste aspekter. De är dedikerade och engagerade, en anledning så god som någon både för att investera i Doge och för att tro på att detta blir en långsiktigt framgångsrik Kryptovaluta.

Är Dogecoin riktiga pengar?

Detta är inte en fråga där ett enkelt ”ja” eller ”nej” kommer att räcka. Dogecoin har ett monetärt värde, och som sådan kan det betraktas som riktiga pengar. Men så länge det inte är officiellt erkänt som pengar – som inte bara gäller DOGE, men även resten av kryptoindustrin med få undantag som Exempelvis El Salvador och Miami – kan det tekniskt sett inte kallas pengar. Vi kan kalla det digitala pengar, även om de flesta skulle betrakta det som något underlägset ”riktiga” fiat pengar.

Sammantaget, ja, DOGE är riktiga pengar, även om nejsägare och skeptiker kanske inte betraktar det som sådant. Och även om bristen på en maximal leveransgräns inte bådar gott för sin framtid, kan DOGE fortfarande vara en värdefull investering, med tanke på hur populär Dogecoin blivit.

Avgifter och utgifter för Dogecoin

Som vi redan sagt är DOGE ett mycket billigt mynt att använda, vilket är varför det ofta används för att handla pengar. Detta har blivit en populär användning, och under lång tid var DOGE-avgifter nästan ingenting – bara en bråkdel av en cent. Så har det varit fram till nyligen, eftersom 2021 väckte stor uppmärksamhet för valutan.

I och med att priset på DOGE ökade så steg också avgifterna. Dogecoin nådde den största genomsnittliga avgiften runt den 8 februari, medan priset steg till följd av viral uppmärksamhet från Elon Musk och användare av kryptoorienterade Reddit-grupper. DOGE-fans och innehavare initierade en ad hoc-viral marknadsföringskampanj för att åka snålskjuts på framgången av andra kryptovalutor, och det fungerade och resulterade i DOGE-avgifter ökade från mindre än $0.01 per transaktion till $0.3125. Det här är den högsta avgiften i Dogecoins historia. I skrivande stund är DOGE dock fortfarande ganska populärt, men dess avgifter har kommit ner till $0.113 (Augusti 31, 2021).

I övrigt har Dogecoin även uttagsavgifter på vissa börser. Vissa plattformar tillåter gratis DOGE-uttag, men vissa har avgifter som kan gå från $0.05 till $0.11. Vissa plattformar kommer till och med att ta ut avgifter som kostar flera dollar för stora uttag.

– Köp Dogecoin till 0,1% avgift på världens bästa kryptobörs BingX utan KYC –

Köp Dogecoin

Licensierade plattformar

Ovan aktörer är trygga & säkra plattformar.