fbpx

Sverige är som bekant det land i EU med högst våldsbrottslighet av alla de slag. Så kallade ’hedersbrott’, skjutningar och bombdåd är sedan länge vardag i vårt avlånga land. Nu skapar även svenska Bitcoin rån rubriker utomlands. Stora krypto media som CoinTelegraph och Bitcoin.comNews har rapporterat om denna nya typ av brottslighet den senaste veckan.

Ett bitcoin-ägande svenskt par var nyligen det senaste offret för rånare som verkar rikta sig mot framstående bitcoin- och kryptopersonligheter. En användare av sociala medier sade att dessa rån kan vara kopplade till Sveriges unika integritetslagar som gör det enkelt för brottslingar att skaffa skatteregister och bostadsuppgifter för vem som helst.

Rånarna, som verkar rikta sig mot framstående svenska bitcoin- och kryptopersonligheter, gick nyligen ner till ett medelålders par som äger bitcoin i Rönninge utanför Stockholm. Enligt uppgift skall de fyra rånarna ha överfallit fysiskt, bundit och till och med använt knivar för att hota paret. Rapporten tillade att ett offer för rånet måste föras till sjukhuset via ambulanshelikopter.

Attacken mot det oidentifierade paret sägs vara tredje gången som brottslingar attackerade bara några dagar efter att offren antingen livestreamat en bitcoin-podcast eller ”nämnde bitcoin i ett offentligt sammanhang.” I den första kända attacken, som inträffade 2022, blev en svensk bitcoiner också fysiskt överfallen och misshandlad trots att de överlämnade sin krypto. Den traumatiska upplevelsen sägs ha lämnat bitcoinern med ärr i månader.

Erica Wall om Bitcoin Rån i Sverige

Erica Wall, med 140 000 följare, postade på X och påpekade att brottslingar kan få tag i offrens bostadsuppgifter eller skatteregister enligt svensk lag. Medan hon ser logiken bakom att anta en sådan lag, insisterade Wall på att sådan lagstiftning inte har någon plats i det moderna samhället.

”Sverige är förmodligen ett av de minst säkra länderna att vara aktiva inom kryptovalutasektorn för tillfället. Jag har personligen lämnat Sverige och jag förväntar mig inte att återvända förrän lagarna kring personlig integritet ändras”, skrev Wall.