fbpx

Changpeng ”CZ” Zhao Är Rikast i Kryptovärlden…

Binances vd Changpeng ”CZ” Zhao är värd uppskattningsvis 96 miljarder dollar, en siffra som innebär att han är lika rik som Mark Zuckerberg, Larry Page och Sergey Brin, enligt Bloomberg. 

Changpeng Zhao har en nettoförmögenhet som för första gången uppskattats av Bloomberg Billionaires Index, som drar slutsatsen att den överstiger Asiens rikaste person, Mukesh Ambani, ordförande för det indiska konglomeratet Reliance Industries. Bland hans kryptokamrater är 44-åringens närmaste rivaler FTX-grundaren Sam Bankman-Fried (15,4 miljarder dollar) och Coinbases vd Brian Armstrong (8,9 miljarder dollar), enligt Bloombergs index.

…eller kanske rikast av alla redan

Siffran på 96 miljarder dollar tar dock inte hänsyn till Zhaos personliga kryptoinnehav, vilket betyder att det med all sannolikhet är en betydande underskattning. Binance är världens överlägset största kryptovalutabörs, med en 24-timmars handelsvolym på 106 miljarder dollar den 6 januari, enligt CoinGecko. Binance genererade minst 20 miljarder dollar i intäkter förra året, enligt Bloomberg.

Bloomberg antog att Zhao äger 90% av Binance och uppskattade börsens intäkter från spot- och derivathandelsvolymer och annonserade avgifter. Det värderade verksamheten baserat på börsnoterade kollegor. Zhao avböjde att kommentera till Bloomberg, och Binance ifrågasatte riktigheten av uppskattningarna. Att ”bara” värdera Binance till drygt 100 miljarder dollar känns modest då noterade Coinbase legat nära den värderingen under 2021 och just nu står på cirka 60 mUSD. Binance är minst 10 gånger större än Coinbase och med samma värdering skulle Binance vara värt 600 mUSD idag och CZ själv ha aktier värda 576 mdr USD, ej inräknat hans personliga innehav av Bitcoin, Binance Coin med flera coins.

Mer Om Changpeng Zhao

Zhao är född 1977 i Jiangsu, Kina men uppväxt i Kanada dit familjen flyttade i slutet av 80-talet. Efter examen från universitetet fick Zhao en praktikplats i Tokyo och arbetade för en underleverantör till Tokyobörsen, och utvecklade mjukvara för att matcha handelsorder. Han arbetade sedan heltid i fyra år på Bloomberg Tradebook där han var en utvecklare av programvara för terminshandel. 2005 flyttade han till Shanghai där han grundade Fusion Systems, känd för ”några av de snabbaste högfrekventa handelssystemen för mäklare.” Från och med 2013 arbetade han för olika kryptovalutaprojekt inklusive Blockchain.info och fungerade även som teknikchef för OKCoin.

2017 lämnade Zhao OKCoin för att lansera en kryptovalutabörs vid namn Binance. Företaget lanserades i juli 2017, efter att ha tagit in 15 miljoner dollar i ett första coin offering. På mindre än åtta månader växte Zhao Binance till världens största kryptovalutabörs efter handelsvolym, från och med april 2018. Zhao lanserade också blockkedjenätverket Binance Smart Chain som har bidragit väsentligt till utvecklingen av den decentraliserade finansbranschen.

Läs mer om Binance här.

Relaterad Läsning

Binance Nyheter – fördjupa dig i massor av artiklar om Binance utveckling.
Binance Recension – kryptovalutaguidens recension av kryptobörsen.

Aktuella Kryptovaluta Kurser

Följ de 2 500 största Kryptovalutorna här. Live kurser med historiska grafer.

Bitcoin Live Kurs och historiska grafer
Ether Live Kurs och historiska grafer
Binance Coin Live Kurs och historiska grafer

…se världens 2 500 största Kryptovaluta Kurser här.