fbpx

Skall Det Bli Olagligt Med Amerikansk CBDC?

Den republikanske kongressmannen Tom Emmer föreslog en lag på onsdagen som skulle förbjuda Federal Reserve att ge ut en centralbanks digital valuta (CBDC) direkt till privatpersoner. Emmer är oroad för medborgarnas frihet och vill undvika massövervakning av staten. 

Rep. Tom Emmer (R-MN) föreslog en lag på onsdagen som skulle förbjuda Federal Reserve att ge ut en centralbanks digital valuta (CBDC) direkt till privatpersoner. Emmers lagförslag kommer vid en tidpunkt då centralbanker över hela världen, inklusive Fed, överväger om de ska införa digitala versioner av sin valuta eller – i fallet med exempelvis  Kina och Nigeria – redan har gjort det.

I ett pressmeddelande som beskriver lagförslaget varnar Emmer för att en digital valuta utgiven av Fed kan vara en farlig väg att gå där konsumenter en dag kan tvingas registrera sig hos centralbanken för att få tillgång till pengar, vilket i sin tur kan leda till massövervakning av deras ekonomiska verksamhet.

Ger Kina Som Varnande Exempel

”Att kräva att användare öppnar ett konto hos Fed för att få tillgång till ett amerikanskt CBDC skulle sätta Fed på en lömsk väg som liknar Kinas digitala auktoritarism,” sade Emmer. ”Det är viktigt att notera att Fed inte har, och inte borde, ha befogenhet att erbjuda bankkonton till privatpersoner.

Det bör dock noteras att det inte finns något som tyder på att Federal Reserves Biden-administration allvarligt överväger centralbankskonton för enskilda amerikaner. Samtidigt kan det att erbjuda CBDC:er direkt till konsumenter leda till en situation där amerikaner överför sina insättningar till Fed, vilket lämnar affärsbanker utan kapital att låna ut – ett scenario som den mäktiga banklobbyn med kraft skulle motsätta sig.

Federal Reserves Jerome Powell väntas uttala en väg framåt i denna fråga inom en till två veckor.

– Investera i Kryptovaluta gör du enklast hos Binance

Relaterad Läsning

Kryptonyheter USA – se allt som hänt i USA senaste året.
Statliga Kryptovalutor – regleringar och spekulationer från regeringar i hela världen.

Följ Oss

Senaste uppdateringarna