fbpx

Köpa Bitcoin – att tänka på

Det blir allt fler som vill in och köpa Bitcoin nu med höstens enorma prisutveckling och hausse runt världens största kryptovaluta Bitcoin. Då det finns hundratals olika handelsplatser & kryptobörser och vissa är mindre seriösa har vi gjort en liten guide att tänka på.

Steg 0 – innan du börjar

Investeringar i exempelvis aktier eller obligationer kan gå åt båda hållen, och att köpa bitcoin kan såklart också leda till  att man antingen tjänar pengar eller förlorar.

Innan du börjar med Bitcoin på allvar behöver du därför ställa dig ett antal frågor i steg 0:

  • Förstår du vad du vill köpa?
  • Hur skulle du reagera om priset gick ned?
  • Hur mycket pengar har du råd att riskera om det värsta händer?
  • Klarar din privatekonomi att bära den förlusten?

Att spekulera i olika finansiella tillgångar kan både vara spännande och lönsamt – men glöm inte bort att du riskerar ditt kapital även om uppsidan lockar. Var försiktig.

Steg 1 – blicka inåt

Bestäm så vad du är ute efter.

Vill du enbart ha prisexponering för att komma åt prisuppgången eller vill du äga riktiga bitcoins som kan användas i transaktioner vid ett senare tillfälle?

Svaret på denna fråga påverkar nämligen vilken potentiell väg du kommer att gå.

Steg 2 – enbart prisexponering

Om du enbart vill ha prisexponering kan du köpa certifikatet på exempelvis eToro. Certifikatet kan du, likt aktier och fonder, äga i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en traditionell depå. Denna väg ger en ”syntetisk” exponering mot bitcoin och följaktligen kan du inte göra transaktioner i bitcoinnätverket. Å andra sidan slipper du allt krångel kring plånböcker och säker förvaring av dina bitcoins.

Om du enbart är ute mer kortsiktigt orienterad trading med snabba affärer kan certifikatet vara rätt för dig. Instrumentet har dock sina svagheter i form av motpartsrisk, vilket är något som märktes när KNC Miner (tidigare garant) fick problem för några år sedan.

Steg 3 – mer än enbart prisexponering

Om du har en längre placeringshorisont än den kortsiktiga placeraren och tror på bitcoin som internationellt betalningsmedel och långsiktig värdebevarare kan du köpa ”riktiga” bitcoins.

Processen kräver vissa förberedelser och många fallgropar finns – att gå försiktigt fram är därför mycket viktigt.

Steg 4 – skapa en plånbok

Precis som fysiska kontanter behöver du förvara dina bitcoins någonstans. En bitcoinplånbok skiljer sig dock från traditionella plånböcker eftersom du behöver skicka över dina bitcoins till plånbokens unika adress. Se Bäst Bitcoin Plånbok här.

Steg 5 – vilken plånbok är rätt för dig?

Vad gäller plånböcker finns en mängd olika leverantörer på marknaden. Vilken leverantör som är rätt för dig beror på ändamål och hur du ser på placeringen.

Smidiga transaktioner

Om du vill göra frekventa transaktioner med lägre belopp kan en uppkopplad (online) plånbok vara rätt för dig. Vanligen räcker det med att ladda ned en app till telefonen och sedan följa instruktionerna för skapa ett konto.

Läs mer om olika onlinebaserade plånböcker här – Bäst Bitcoin Plånbok

Tumregeln är att dessa onlinebaserade tjänsteleverantörer passar för mindre summor (mindre än 10 000 kr). Smidigheten har så att säga ett pris och medför en säkerhetsrisk.

Större belopp, högre säkerhet

Om du istället är intresserad av ett större belopp (över 10 000 kr) är det klokt att lägga in en säkerhetsdimension till och hålla dina privata ”nycklar” (som krävs för att spendera bitcoin) säkra och inte med en tredjepart. Då kan du välja en offlineplånbok (icke uppkopplad) som befinner sig i ”cold storage”.

Här finns alternativ som Trezor (kostar cirka 900 kronor) eller Ledger (kostar 700 kr). Köp enbart dessa produkter från trovärdiga återförsäljare för att minimera risken för att någon har ”mixtrat” med hård- och/eller mjukvaran.

Steg 6 – dags att köpa Bitcoin

Nu du väl har gjort förarbetet är det dags att köpa Bitcoin. Vid det här laget undrar ni sannolikt: var köper man bitcoins?

Du kan köpa Bitcoin på fler olika sätt, exempelvis:

  • Från ett svenskt företag som exv BTCX eller Safello (går att betala med Swish och/eller banköverföring) – har dock begränsat utbud och högre avgifter än exv eToro, Coinbase, 101Investing med flera.
  • På en börs som COINBASE eller BitMex – proffsigare och bättre än de svenska aktörerna.
  • På en handelsplats som eToro eller 101Investing – här kan du även handla med aktier, råvaror, index och CFD:er.
  • Från en privatperson i ditt lokala område via Localbitcoins (betalning med fysiska kontanter eller Swish)

Alla säljare kräver i princip någon form av registrering (med undantag för möjligen Localbitcoins). Det betyder att du – precis som när du öppnar ett bankkonto – behöver fylla i ett formulär och skicka över en ID-handling alternativt verifiera din identitet med hjälp av BankID på mobilen eller BankID på kort.

Vi rekommenderar enbart bra aktörer och på vår topplista marknadsplatser kryptovaluta hittar du ett stort antal seriösa handelsplatser och kryptobörser.

Du uppger din plånboksadress och leverantörerna skickar sedan dina bitcoins till din plånbok – och helt plötsligt är du en Bitcoin-ägare.

Steg 7 – vad händer sedan då?

Efter att du har gjort stegen och har Bitcoins i din ägo blir sista frågan: vad gör du nu?

Om du tror att värdestegringen kommer fortsätta väljer du att inte göra någonting. Du ”sitter”  lugnt kvar på ditt innehav tills prisuppfattningen förändras. Ungefär som en ”buy and hold”-strategi för dina favoritaktier – du köper för att behålla dessa.

Om du istället vill spendera dina BitCoin kan du leta runt på nätet efter butiker och andra som accepterar bitcoin som betalningsmedel. Exempel på näringsidkare som accepterar bitcoin är resesajten Expedia, svenska Webbhallen, Micorsoft och sportbilsföretaget Lamborghini.

Om du vill sälja kan du vända dig till samma plats där du köpte dina Bitcoins. Du kan även sälja till andra privatpersoner via Localbitcoins.

Naturligtvis behöver du hålla din informerad om vad som händer på Bitcoin-marknaden, hur lagstiftningen utvecklas på området, hur du håller dina Bitcoins säkra och så vidare.

Nu har du fått lära dig grundstegen i hur du kan köpa Bitcoin. Blockkedjeteknologin, som bitcoin är byggd på, är fascinerande och det finns mycket att lära sig.

Denna snabbguide ger en snabb introduktion – men samtidigt finns självklart flera faktorer att ta hänsyn till och vi uppmanar alla som är intresserade av marknaden att fortsätta sina självstudier.

Lycka till med investeringarna – men kom ihåg att handel med Bitcoin är som med alla investeringar en smula riskabelt och glöm inte bort att använda ert sunda förnuft.

Disclaimer: Detta är en introducerande text för hur man köper bitcoin. Innan du följer stegen se till att du förstår vad du gör och hur teknologin fungerar. Gör din hemläxa ordentligt. All handel med bitcoin sker på egen risk och Kryptovalutaguiden tar inget ansvar för eventuella förluster som helt eller delvis kan uppstå. Bitcoin är en volatil tillgång som fluktuerar kraftigt i värde och du kan förlora hela ditt investerade kapital. Använd sunt förnuft!