fbpx

El Salvadors Regering I Blåsväder

Regeringen i El Salvador, det regerande Nuevas Ideas Party och den statliga Chivo bitcoin (BTC) plånboken har hamnat i blåsväder då flera medier i landet hävdar att Chivo-operatören är ett “privat företag som använder offentliga medel.”

Enligt ett antal rapporter från stora vänstermedia som är emot president Nayib Bukele-administrationen, som El Diario de Hoy, liksom La Prensa Grafica och El Faro har regeringen i huvudsak sett till att Chivo drivs av Nuevas Ideas kumpaner.

Misstänker Att Presidenten Är Korrumperad

De rapporterade också att president Nayib Bukele använder offentliga medel för att finansiera Chivo appen och pekade på länkar till samma företag som producerar Bukeles språkrörstidning Diario El Salvador.

Nyhetsmedierna hävdar att Chivo appen (med data från det nationella registret för salvadoranska företag motsvarande svenska allabolag), delvis ägs av ett privat företag som skapades för 22 år sedan av Río Lempa Executive Hydroelectric Commission (lokalt känd som CEL) – som beskrivs som en autonom offentlig institution. Men de tillade att företaget, som de noterade grundades med allmänna medel, döptes om till Chivo SA de CV den 24 augusti 2021, då det fick en investering på 60 miljoner dollar från offentliga medel via utvecklingsbanken i El Salvador (Bandesal) . Dessa medel användes för att köpa BTC, skrev medierna.

Presidentens Medarbetare Inblandade

Medierna uppgav att Chivo cheferna omfattade ett antal kända Bukele-medarbetare. Dessa inkluderar två verkställande “administratörer”, varav den mest anmärkningsvärda namngavs Raymond Francisco Villalta Alfaro, en 28-årig allierad av Bukele’s och medlem i Bukeles Nuevas Ideas parti. Villalta Alfaro arbetar i en regeringspost i linje med turistministeriet.

En annan administratör hette Óscar Mauricio Figueroa Torres (27), som för närvarande fungerar som verkställande direktör för det tekniska sekretariatet för extern finansiering, en byrå som svarar för utrikesministeriet.

El Diario de Hoy påpekade att en registrerad delägare i Chivo-appen är ETESA, El Salvadors största elleverantör i grossistledet. ETESA driver också fyra “privata” dotterbolag, trots att CEL har “bidragit med majoriteten av sitt kapital, enligt officiella dokument.”

Återstår att se om dessa uppgifter stämmer och går att bevisa. Oavsett vad är det dåliga nyheter för kryptobranschen och sannolikt en bidragande orsak till de senaste dagarnas skakiga marknad. 

Aktuella Kryptovaluta Kurser

Följ de 2 500 största Kryptovalutorna i realtid här. 

Bitcoin Live Kurs och historiska grafer
Ether Live Kurs och historiska grafer
Binance Coin Live Kurs och historiska grafer
Dogecoin Live Kurs och historiska grafer

Se världens 2 500 största Kryptovaluta Kurser här.