fbpx

Federal Reserve Ger Räntebesked Idag 20.00 Svensk Tid

Federal Reserve höjer räntorna för tredje gången i år, idag den 15 juni 2022, eftersom man försöker motverka inflationen som ser den högsta ökningen på över 40 år. Den stora frågan är hur mycket Fed kommer att höja priserna. Innan den senaste konsumentprisrapporten den 10 juni förväntade sig de flesta marknadsbevakare och ekonomer en höjning på 0,5 procentenheter. Nu tror analytiker på minst 0,75 men till och med 1.0 i höjning.

Nu räknar de flesta med en ökning med 0,75 punkter – vilket skulle vara den högsta amerikanska centralbankshöjningen på nästan 30 år. Risken är att högre räntor kommer att pressa ekonomin in i en lågkonjunktur, en rädsla som träffande uttrycks av den senaste nedgången i aktieindexet S&P 500, som är ned över 20% från sin topp i januari, vilket gör det till en riktig ”björnmarknad”.

Vad betyder allt detta?

1. Vad gör Fed och varför?

Federal Open Market Committee, Feds politiska arm, funderar för närvarande på hur mycket den skall höja sin referensränta. Insatserna för den amerikanska ekonomin, konsumenter och företag är höga. Och USAs ekonomi påverkar ju direkt även EU, Sverige och världen mer eller mindre.

De senaste veckorna har Fed-ordförande Jerome Powell signalerat att den amerikanska centralbanken sannolikt kommer att höja räntan med 0,5 procentenheter till ett intervall på 1,25 % till 1,5 %. Men marknader och ekonomer på Wall Street förutspår nu en större höjning med 0,75 punkter eftersom konsumentprisdata från maj tyder på att inflationen har varit oväntat envis. Vissa Wall Street-analytiker menar att en höjning på 1 procentenhet är möjlig.

Sedan den senaste informationen om konsumentprisindex kom ut den 10 juni har utsikterna till en snabbare takt i räntehöjningarna lett till att finansmarknaderna fallit med cirka 5%. Investerare oroar sig för att Fed kan bromsa ekonomin för mycket i sin kamp för att minska inflationen, som om den lämnas okontrollerad också utgör allvarliga problem för konsumenter och företag. En färsk undersökning visade att inflation är det största problemet som amerikaner tror att USA står inför just nu.

2. Vad försöker Fed uppnå?

Federal Reserve jobbar efter ett dubbelt mandat att maximera sysselsättningen och samtidigt hålla priserna stabila. Ofta måste beslutsfattare prioritera det ena eller det andra. När ekonomin är svag är inflationen vanligtvis dämpad och Fed kan fokusera på att hålla nere räntorna för att stimulera investeringar och öka sysselsättningen. När ekonomin är stark är arbetslösheten vanligtvis ganska låg, och det gör att Fed kan fokusera på att kontrollera inflationen.

För att göra detta sätter Fed korta räntor, som i sin tur hjälper den att påverka långa räntor. Till exempel, när Fed höjer sin kortsiktiga ränta, ökar det lånekostnaderna för bankerna, vilket i sin tur för över de högre kostnaderna på konsumenter och företag i form av högre räntor på långfristiga lån för hus och bilar. För tillfället är ekonomin i USA ganska stark, arbetslösheten är låg, och Fed kan främst fokusera på att minska inflationen. Problemet är att inflationen är så hög, med en årstakt på 8,6%, att för att få ner den kan det krävas de högsta räntorna på decennier, vilket kan försvaga ekonomin avsevärt.

Och så försöker Fed att utföra en så kallad mjuklandning.

3. Vad är en ”mjuk landning” och är det troligt?

En mjuklandning hänvisar till det sätt som Fed försöker bromsa inflationen – och därmed den ekonomiska tillväxten – utan att orsaka en recession. För att stabilisera priserna utan att skada sysselsättningen förväntas Fed höja räntorna snabbt under de kommande månaderna – och den förutspår för närvarande att räntorna är minst 1 procentenhet högre till 2023. Den har redan höjt sin referensränta två gånger i år med totalt 0,75 procentenheter.

Historiskt, när Fed har varit tvungen att höja räntorna snabbt, har ekonomiska nedgångar varit svåra att undvika. Klarar den en mjuklandning den här gången? Powell har insisterat på att dess politiska verktyg har blivit mer effektiva sedan dess senaste inflationskamp på 1980-talet, vilket gör det möjligt denna gång att hålla fast vid landningen. Många ekonomer och andra observatörer är fortfarande osäkra. Och en färsk undersökning bland ekonomer konstaterar att många räknar med en lågkonjunktur som börjar nästa år.

Som sagt, ekonomin är fortfarande relativt stark, och jag skulle säga att oddsen för en lågkonjunktur som börjar nästa år mest troligt. .

5. Vad betyder detta för konsumenterna och ekonomin?

Räntorna representerar kostnaden för att låna, så när Fed höjer målräntan blir pengar dyrare att låna. Först betalar banker mer för att låna pengar, men sedan tar de ut mer ränta från privatpersoner och företag också, vilket är anledningen till att bolåneräntorna stiger därefter. Detta är en anledning till att bolånebetalningarna har ökat så snabbt under 2022, även när bostadsmarknaderna och priserna börjar sakta ner.

När räntorna är högre har färre människor råd med bostäder och färre företag har råd att investera och anställa fler medarbetare. Som ett resultat kan högre räntor bromsa tillväxttakten i ekonomin totalt sett, samtidigt som inflationen dämpas.

Och det här är som sagt inte en fråga som enbart påverkar amerikaner. Högre räntor i USA kan ha liknande effekter på den globala ekonomin, antingen genom att driva upp deras lånekostnader eller öka värdet på dollarn, vilket gör det dyrare att köpa amerikanska varor. Men vad det i slutändan betyder för konsumenterna och alla andra kommer att bero på om inflationstakten saktar ner så mycket och så snabbt som Fed har förutspått.

Ikväll klockan 20.00 rapporterar Federal Reserve om läget och hur mycket man höjer räntan nu samt berättar hur man ser på resten av året.

Federal Reserves Kommande Räntebesked

15 juni
26-27 juli
20-21 september
1-2 november
13-14 december

Fed har alltså redan höjt räntan med 0,75% i år och det kan bli ytterligare 4 höjningar under året.

Hur Påverkas Kryptovaluta Kurserna?

Tidigare var den allmänna bilden att framförallt Bitcoin skulle reagera positivt med anledning av dess begränsade utbud. Redan hösten 2020 började vissa amerikanska fonder investera i Bitcoin med motiveringen att det var en hedge mot den kommande inflationen man såg måste komma. På senare tid har Bitcoin och all krypto hamnat i kategorin ”high risk assets” och trots att institutioner och banker över hela världen fortsätter och till och med ökar sina investeringar i krypto så faller kurserna i samma nivå som tech-aktier på börsen. Risken är överhängande att Bitcoin faller igenom 20 000 dollar-nivån idag eller direkt efter Feds besked. Då är risken stor för ytterligare kraftiga nedgångar – Vad Händer om Bitcoin Går Under 20 000 Dollar?.

Relaterad Läsning


– Köp kryptovaluta på världens största kryptobörs Binance –

– Köp kryptovaluta på världens största kryptobörs Binance –

OBS! Öppna konto på Binance och sätt in 100 dollar så får du 50 dollar i bonus!

https://9capital.org/
http://2982hotel.site/contact/
https://vatankurumsal.com/
http://gitasantihnusantara.org/
https://home-fixers.ae/
https://t-k.vip/
https://adrianazuniga.net/
https://adamoorthopaedic.com/
http://ciseelektrik.com/
https://smec.com.sg/
http://eventsglobal247.com/
https://reviewgames.id/
https://dtaajq.com/
http://imkovadesarollo.com/
https://www.nazaistudio.ma/
http://econohogar.com/
http://www.bellacucina.cl/
http://biroutraduceriploiesti.ro/
http://bcsservices.co.za/
https://suntech.com.co/
http://www.icekulbrands.co.za/
https://fundacionbartolocolon.com/
https://belajarbaking.xyz/
http://dinhhuonggiaoduc.com/
http://dronesgoiania.com.br/