fbpx

Det är många ansvariga, verkställande direktörer, på kryptobörser som åkt fast de senaste åren. Många förnekar brott trots överväldigande bevis. Många skyller ifrån sig… som om de är så obegåvade eller oinsatta att de inte förstår att en VD är alltid ansvarig för allt som sker i dennes bolag.

Nu visar Sam Bankman-Fried att han i alla händelser förstått att en VD är ansvarig för vad som sker i ett bolag. Om ett bolag exempelvis hoppar över att ha en bokföring är det enbart VD’s ansvar och VD som döms för bokföringsbrott. Om ett bolag gör sig skyldigt till penningtvättsbrott är det VD som är ansvarig. Om pengar förskingras, om nyemissioner görs felaktigt etcetera så är det VD som är ansvarig – alldeles oavsett om VD även medvetet begått brotten själv eller inte. Vissa har visat sig vara så psykopatiskt lagda att de begått brott, lurats och bedragit men likväl lurat sig själva att de har inte gjort något fel alls. Sam Bankman-Fried tycks inte ha dessa psykopatiska drag utan tar ansvar för vad han som VD gjort och tillåtit i FTX. 

Den fallne grundaren av FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), bröt sin tystnad för första gången sedan han dömdes till 24,25 års fängelse och engagerade sig i en e-postkonversation med ABC News. SBF uttryckte att han ”hemsöks” dagligen av händelserna som inträffade, och betonade hans ståndpunkt att han ”aldrig hade för avsikt att skada någon.” Det kan mycket väl vara sant att den unge FTX grundaren ej hade den avsikten…vilket många andra tydligt haft. Men likväl är det han som VD som åkte fast för oegentligheter som begicks i det som var världens näst största kryptobörs – eftersom han var VD.

Efter domen strax före påskhelgen mot Sam Bankman-Fried, även kallad SBF, delade den tidigare vd:n för FTX sina känslor angående resultatet. ABC News korrespondent Mark Guarino rapporterade att SBF ansåg att rättegången var orättvis och indikerade att han och hans försvarsteam avser att överklaga.

– Börja investera i kryptovaluta i utmärkta eToro appen –

SBF kritiserade advokatfirman Sullivan & Cromwell för att ha antänt en ”ensidig mediafrenzy”. Han uttryckte missnöje med ”försvarets oförmåga att få in kritiska bevis vid rättegången”, och sade att det ”infekterade” hela processen. Dessutom förmedlade han till ABC att han dagligen plågas av det sätt på vilket händelserna utvecklades.