fbpx

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto är det mystiska namnet på den ännu så länge okända personen som sägs ha skapat Bitcoin.

Satoshi Nakamoto är personen (eller personerna) som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna pseudonym är ännu okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ännu 11 år efter Bitcoin’s lansering har ingen kunnat bevisa något. En hel del av de förslag som kommit upp har dock i princip kunnat motbevisas.

Enligt Satoshis profil hos organisationen P2P Foundation är han från Japan och föddes den 5 april 1975.

Många tror dock att Satoshi Nakamoto inte är från Japan. Detta beror på att han pratar flytande engelska. Bitcoins programvara är heller inte skrivet eller märkt på japanska. Därför söker folk som försöker avslöja den verkliga identiteten bakom bitcoins skapare i stället efter datavetare eller experter på kryptografi som inte är från Japan.

Några kända exempel på personer som påståtts vara Satoshi men som med största sannolikhet INTE är det är.

– Investera i Bitcoin – köp enkelt på Binance 

Möjliga identiter

 

Elon Musk

Superentreprenören som grundade PayPal (med ambitionen att förenkla betalningar värden över), blev investerare och VD i Tesla, skapade SpaceX, Neuralink, Starlink med flera bolag är Kryptovalutaguidens favorit. Läs artikeln från oktober 2022 där vi berättar om en mängd starka indicier för att Musk skapat Bitcoin och därmed hela kryptoindustrin… Elon Musk Är Skaparen Av Bitcoin

Harold Thomas Finney
Innan hans död 2014 var Hal Finney en utvecklare och bland de första personerna som sysslade med kryptografi. Han var också den första personen som fick en bitcointransaktion från Satoshi Nakamoto. Andy Greenberg, en Forbes-journalist, fick tag i ett handstilsprov från Finney och gav det till skrivanalysföretaget Juola & Associates. Resultaten visade att provet matchade Satoshis sätt att skriva.

Greenberg fortsatte att eftersöka Satoshis riktiga identitet innan han körde fast när Finney själv förnekade att han var bitcoins skapare. Finney visade också Greenberg sitt bitcoinsaldo samt e-korrespondens mellan honom och Satoshi. Efter att ha tittat närmare på alla detaljer bestämde sig Greenberg för att Finney inte var Satoshi Nakamoto.

Nick Szabo
Nick Szabo är en datavetare och kryptograf som är känd för att ha studerat digitala kontrakt och virtuella valutor. En bloggare som kallas Skye Gray kopplade honom till bitcoins vitbok genom att använda stilometri. Szabo själv publicerade dessutom en artikel om Bitgold, och många trodde att det var samma dokument från vilken bitcoins vitbok hade skrivits.

Den brittiske författaren Dominic Frisby försökte sig också på att bevisa att Szabo var Satoshi Nakamoto. Trots att han upptäckte mycket som tydde på att Szabo kunde vara bitcoins grundare erkände Frisby till slut att han trots allt inte hade hittat något bevis på att Szabo och Nakamoto var samma person.

Dorian Nakamoto
Dorians födelsenamn är Dorian Prentice Satoshi Nakamoto. Han blev känd efter att en amerikansk journalist vid namn Leah McGrath Goodman hävdade att han var bitcoins skapare. Enligt Goodman bekräftade Dorian att han vara bitcoins skapare när hon intervjuade honom första gången.

Hon hävdar att han sa att han “inte längre var inblandad i det” och att han inte kunde prata om det eftersom det hade överlämnats till andra människor. Efter denna nyhet fick Dorian mycket uppmärksamhet i medierna och han dementerade senare att han kände till bitcoin i en längre intervju.

Craig Stephen Wright
Craig Wright är en australiensisk datavetare och den största förespråkaren för BSV. Han har flera gånger hävdat att han är den riktiga Satoshi Nakamoto. Men många människor i kryptocommunityt tror inte att Wright skapade bitcoin. Calvin Ayre, en medarbetare till Craig Wright, meddelade nyligen att Wright skulle börja stämma människor som förnekar att han är den verkliga Satoshi Nakamoto.

Andra personer som sållats bort som Satoshi Nakamoto
I ett försök att ta reda på vem den riktiga bitcoinskaparen är har olika människor presenterat olika namn på personer som de tror är den verkliga Satoshi Nakamoto. Sådana namn inkluderar:


Neal King

Vladimir Oksman
Charles Bry
Shinichi Mochizuki
Gavin Andresen
Len Sassaman

 

– Investera i Bitcoin – köp enkelt på Binance 

För att sammanfatta

Fram till i dag är Satoshi Nakamotos identiteten fortfarande okänd. Det finns också teorier att CIA eller någon annan amerikansk organisation ligger bakom Bitcoin. Man kan bara dra slutsatsen att det krävs en väldigt speciell typ av person att uppfinna något så speciellt som bitcoin och sedan ge det utrymme att växa.

LÄS OCKSÅ – Bitcoin – historiska kurser på Bitcoin, kursen i realtid, bästa Bitcoin plånbok med mera.

Köp Bitcoin

De bästa marknadsplatserna för trygga köp av Bitcoin

Ovan recenserade bolag är alla utomordentligt trygga, säkra & enkla att använda för Bitcoin handel.