fbpx

Svenskar betalar inte skatt på Kryptovaluta

Många svenskar har på senare år gjort stora vinster på handel med kryptovalutor, men få har skattat för vinstpengarna rapporterar SVT. Skatteverket menar inte helt oväntat eller osannolikt att det finns ett stort mörkertal och regeringen vill nu reglera kryptotillgångar hårdare.

De senaste veckorna har det som bekant varit turbulent på marknaden för kryptovalutor och de flesta har rasat rejält i pris, men räknar man ett år tillbaka så har priserna ändå stigit flera hundra procent för massor av kryptovalutor.

Det går att köpa Bitcoin och andra kryptovalutor direkt via sajter som svenska Safello, BTCX och Trijo eller indirekt via certifikat som följer kursen på olika kryptovalutor via nätbanker som Avanza och Nordnet. Det går naturligtvis lika bra att använda utländska kryptobörser som NASDAQ noterade Coinbase eller Binance eller BitMex. Dessa har mycket större utbud och lägre avgifter än de svenska aktörerna. Att handla på eToro är ett annat alternativ för den som vill handla med CFDer och andra tillgångar än krypto på samma plattform. På eToro kan man handla med aktier helt utan avgift och de har ett enormt utbud.

Exakt hur många svenskar som handlar med krypto är svårt att slå fast, men Goobit (företaget som står bakom plattformen BTCX) uppger sig ha ungefär 200 000 kunder, varav nästan alla är svenskar. Addera aktörer som nämnts ovan är det en god gissning att mellan 600 000 upp till en miljon svenskar har investerat något i krypto nu.

Mindre än en procent svenskar skattar på Krypto

– Vi ser att omkring 3 000 personer har deklarerat och det borde vara mångdubbelt fler, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket. Om det är 600 000 svenskar som handlat med Bitcoin på någon plattform så är det bara en halv procent som deklarerat för det.

Riskerar skattetillägg och fängelse

Den som inte skattar på sina vinster riskerar skattetillägg och kan även åtalas för skattebrott, vilket kan ge höga böter och till och med fängelse.

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) säger till SVT att hon känner en stor oro för att många inte skattar för sina inkomster. Hon ser också stora risker med kortsiktig spekulation i kryptovalutor och vill se fler regleringar framöver.

– Vi kommer behöver göra mer för att reglera kryptotillgångarna, säger hon, men kan idag inte specificera vilken typ av regleringar som kan komma.

Läs hela artikeln från SVT Nyheter.

Så Deklarerar du Kryptovaluta

DEKLARERA KRYPTOVALUTA – Följ Kryptovalutaguidens deklaratonsguide för Kryptovalutor så slipper du oroa dig för att få skattetillägg eller till och med fängelse.

VÄRLDENS STÖRSTA KRYPTOVALUTOR

Bitcoin är alltjämt klart största Kryptovalutan följt av Ethereum och Binance Coin. Dogecoin har haussats av Elon Musk senaste månaden och har kommit från ingenstans till att just nu vara 6:e största kryptovalutan i världen.

Bitcoin Live Kurs och historiska grafer
Ether Live Kurs och grafer
Binance Coin Live Kurs och grafer
Dogecoin Live Kurs och grafer

Se världens 200 största Kryptovalutors Live Kurser här.

Källor: SVT och Skatteverket