fbpx

Kommer En Ny Finanskris Nu?

Anrika Schweiziska banken Credit Suisse har upplevt en förlust av förtroende för finansinstitutets hälsa efter en betydande nedgång i dess aktiers värde denna vecka. Under de senaste fem dagarna har Credit Suisse-aktien fallit 24,34% mot den amerikanska dollarn, vilket urholkar förtroendet mitt i rädslan för det globala banksystemet.

På onsdag kväll meddelade Credit Suisse att de stärkte sin likviditet genom att låna 50 miljarder schweiziska franc (54 miljarder dollar) från den schweiziska centralbanken (SNB). När oron för världens banksystem fortsätter att spridas, börjar räddningsåtgärder dyka upp både USA och i Europa.

Credit Suisses aktie nådde rekordlåg nivå på onsdagen efter att Saudi National Bank avböjde att hjälpa den Zürich, Schweiz-baserade banken. Bankens problem har underblåst rädslan för banksmitta efter att tre stora amerikanska banker kollapsade förra veckan. Vissa marknadsstrateger förutspår att Credit Suisse kommer att bli nästa att misslyckas, och det faktiska värdet av Credit Suisses aktiekurs har ifrågasatts. Efter en tumultartad dag på onsdagen meddelade schweiziska tjänstemän att de arbetar för att stabilisera finansinstitutet. Både den schweiziska centralbanken och FINMA utfärdade stödförklaringar.

Strax efter 15.00 svensk tid, utfärdade Credit Suisse ett pressmeddelande där de tillkännagav att de hade vidtagit ”beslutsamma åtgärder för att förebyggande stärka likviditeten.” Credit Suisse uppgav att man hade för avsikt att utnyttja bankens option att låna upp till 50 miljarder CHF från den schweiziska centralbanken (SNB), samt en kortfristig likviditetsfacilitet, som båda skulle vara helt säkerställda av tillgångar av hög kvalitet. Bolaget tillkännagav också offentliga anbudserbjudanden för seniora skuldpapper i US-dollar och seniora skuldförbindelser i euro, med ett utgångsdatum 22 mars 2023, med förbehåll för villkoren.

Frågan är nu vilka som blir de nästa bankerna som plötsligt tvingas be om nödlån och bailouts från skattebetalarna…? Vi vet kanske besked redan i morgon fredag.

Relaterad Läsning – Credit Suisse: Krypto Är Det Nya Monetära Systemet

Följ Oss På Sociala Media

Senaste uppdateringarna

– Investera i Kryptovaluta – använd alltid endast seriösa plattformar som  Bitpanda Binance