fbpx

Libra Ägare. Libra är en kommande kryptovaluta som startats av Facebook. Libra kommer med en modern blockkedja i form av ett merkel-träd. Det viktiga konsensusprotokollet är LibraBFT (Byzantine Fault Tolerance), en variant av protokollet HotStuff, men det lilla antalet validerande noder i peer-to-peer-nätverket gör att graden av decentralisering är låg och kan teoretiskt öka risken för konspirationer.

Libra Ägare
Libra ägs inte av Facebook utan av Libra Association, en medlemsorganisation där Facebook bara är en av medlemmarna. Det Libra verkligen gör nytt är upplägget med stora företag och organisationer som validerande noder. Detta går stick i stäv med rådande konsensus inom blokchain-världen. Så…varför väljer Facebook att släppa kontrollen till en fristående organisation?

De 28 företagen och organisationerna, som också utgör de validerande noderna i peer-to-peer-nätverket, har exklusiv rätt att skriva nya transaktionsdata till Libra Blockchain. Organisationen består av en exklusiv skara stora företag och organisationer som i de flesta fall måste pytsa in tio miljoner dollar i startavgift. Att få tillhöra denna skara kräver tillstånd, i praktiken att bli invald, samt att man uppfyller tuffa finansiella krav.

 

28 företag som ägare av Libra & validerande noder
Företagen och organisationerna i Libra Association åtar sig att driva sina respektive noder under stränga tekniska krav och de ska exekvera transaktionerna och publicera dem på Libra Blockchain. De har dessutom till uppgift att upprätthålla och underhålla protokollet och se till att Libra fortsätter utvecklas. De 28 utvalda, så kallade Founding Members är (sorterat efter industri):

Betalningar: Mastercard, PayPal, PayU (Naspers fintech-arm), Stripe och Visa.
Teknik och marknadsplatser: Booking Holdings, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify och Uber.
Telekommunikation: Iliad och Vodafone.
Blockkedjor: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, och Xapo.
Riskkapital: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures.
Icke-kommersiella, multilaterala organisationer och akademiska institutioner: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking