fbpx

I slutet av december 2019 beskrev Schweiz dåvarande president Ueli Maurer Facebook’s kryptovaluta Libra som ett misslyckande. Nu verkar det som att Schweiz kan komma att tillåta valutan vilket i sådana fall skulle bli ett stort hot mot Bitcoin’s 10-åriga dominans som världens största kryptovaluta.

Amerikanska Bloomberg News har tagit del av dokument som visar att Schweiz regering nu är öppna att jobba med Facebook och deras kryptovaluta Libra.

Schweiz nya regering positiv till Libra

Den Schweiziska regeringen, ledda av Simonetta Sommaruga sedan starten av 2020, säger sig vara öppen för projekt som syftar till att sänka kostnaderna för gränsöverskridande betalningar.

Maurer hade tidigare sågat framtiden för Libra – som har sitt säte i Schweiz i form av en stiftelse, och sade att stater och centralbanker aldrig skulle stötta Facebook’s valuta backad av en korg av internationella valutor. Nu verkar detta ha varit personliga åsikter hos den före detta presidenten då den nya regeringen ser ut att vilja arbeta med Facebook i detta gigantiska projekt

Facebook Global Holdings har valt Schweiz som bas för sitt Libra Network operations, och registrerat sin stiftelse som en “blockchain payments firm” i Geneve i Maj 2019.

Libra kan ge mängder med nya jobb i Schweiz

Projektet Libra som kan bli världens största kryptovaluta med tanke på Facebook’s enorma räckvidd kan naturligtvis generera massor med nya arbetstillfällen i Schweiz vilket torde vara en anledning till den nya regeringens positiva tongångar. Schweiz har ju en lång tradition av att vara världsledande inom bank och finans och kanske resonerar man som så att blir man partner med Facebook säkrar man att vara nummer ett även i en övergång till kryptovaluta…

USA, EU och Ryssland är rädda för Libra

Libra har motarbetats rejält sedan starten i fjol vår med Fed och EUs centralbanker som kritiserat projektet liksom USAs president Donald Trump. Man är rädda att Libra skall underminera det nuvarande globala systemet.

I oktober i fjol gick Rysslands IT minister Dmitry Peskov ut med att Ryssland skulle förbjuda Facebook’s Libra och Calibra ecosystem om USA lagstiftar emot valutan. Även Bank of China’s Zhao Xiaochuan har uttryckt att Libra måste regleras för konsumentens bästa.

LÄS MER – Libramer om Facebook valutan och Libra Ägare här ser du vilka företag och organisationer som är delägare i Facebook’s kryptovaluta projekt.