Deklarera Bitcoin

Deklarera Bitcoin Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Har du gjort vinst på dina Bitcoin skall du betala skatt på din vinst, och om du har gjort förlust får du dra av en del av den.

Det finns många olika typer av kryptovaluta. Den mest omtalade kryptovalutan är bitcoin. Informationen på denna sida behandlar därför bitcoin, men gäller även för andra kryptovalutor som till exempel Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash etcetera. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson.

När ska jag deklarera bitcoin och andra kryptovalutor?

Du som privatperson skall deklarera Bitcoin och dina kryptovalutor om du till exempel har:

  • sålt Bitcoin/ annan kryptovaluta
  • bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, ex USD
  • betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • lånat ut kryptovaluta
  • använt kryptovaluta som spelinsats.

Du redovisar detta på bilaga K4 under avsnitt D, som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration. Om du har förlorat kontrollen över dina kryptovalutor så medför det inte automatiskt att du har rätt till förlustavdrag. Exempel på en sådan situation kan vara att du har tappat bort din privata nyckel till en virtuell plånbok och på så sätt inte har tillgång till kryptovalutan längre. Ett annat exempel är att du förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack på en handelsplats. Om du har tappat bort din privata nyckel eller om du har förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack mot handelsplatsen har du alltså inte rätt att göra förlustavdrag.

Så beskattas Bitcoin affärer

Om du till exempel har köpt och sålt kryptovaluta räknar du ut din vinst eller förlust så här:

Det du fått betalt (försäljningspris)
– det du köpte för (omkostnadsbelopp)
= din vinst eller förlust.

Du som har gjort en vinst beskattas för hela vinsten. Du betalar 30 procent i skatt på din vinst.

Har du gjort en förlust är den avdragsgill till 70 procent. När du fyller i ditt försäljningspris och omkostnadsbelopp i e-tjänsten beräknar den automatiskt din vinstskatt eller hur stor förlust som ska dras av.

LÄS OCKSÅ – mer info på hur deklarera Bitcoin på Skatteverkets hemsida

Omkostnadsbelopp

Ditt omkostnadsbelopp är normalt det belopp som du har köpt din kryptovaluta för. Men beroende på hur du skaffade din kryptovaluta räknas omkostnadsbeloppet ut på olika sätt.

Några exempel på omkostnadsbelopp i olika situationer:

  • Om du köpte dina bitcoin är ditt omkostnadsbelopp det belopp som du betalade för bitcoinen, omräknat  till svenska kronor.
  • Om du minade dina bitcoin är ditt omkostnadsbelopp marknadsvärdet omräknat till svenska kronor vid tilldelningen av bitcoin i miningprocessen, det vill säga samma värde som ska deklareras som inkomst av tjänst (hobby) eller näring vid tilldelningen.
  • Om du har fått bitcoin som betalning i en enskild näringsverksamhet är omkostnadsbeloppet det värde som du redovisar som omsättning, inklusive eventuell moms.
  • Om du har fått bitcoin som lön för arbete i en anställning är omkostnadsbeloppet det värde som du redovisar som inkomst av tjänst.

Du behöver kunna styrka omkostnadsbeloppet med till exempel kvitton eller originalkontoutdrag från växlingsföretag. Om det har förekommit plånboksadresser ska transaktionerna i blockkedjan stämma överens med redovisningen av köp, mining och försäljning av bitcoinen.

Du som skaffat eller fått kryptovaluta vid flera olika tillfällen

Om du har skaffat eller fått kryptovaluta vid flera olika tillfällen ska du beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp. Schablonmetoden, där man använder 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp, får inte användas när du redovisar kryptovaluta.

 

KÖP BITCOIN

Vi erbjuder här det allra enklaste sättet att köpa Bitcoin via svenska bolaget Safello.

 

LÄS OCKSÅ – Safello Recension – vår analys av den svenska kryptobörsen.